Formy do wypiekania babki

Posted on 10/09/2019 3:35pm

Babka to standardowy i uniwersalny słodziutki wypiek, który znają i lubią wszyscy. Ciasto babkowe zwykle kojarzy się z Wielkanocą, ale wykonujemy je natomiast przy wielu rozmaitych ewentualnościach.
Formy do babki
Source: garneczki.pl
Bardzo dobrze pasuje jednakowo do nastrojowej, popołudniowej kawy, jaki i na imieninowe spotkanie w większym gronie. Istnieje spora liczba wariantów pieczonej babki – babka piaskowa, marmurkowa, drożdżowa, ucierana… Z przyjemnością robimy babki z dodatkiem typowych zapachów (okapy przyścienne kominowe) i akcentów smakowych – babkę cytrynową, migdałową, korzenną, kakaową, kawową i wiele innych. Babkę na ogół wyróżnia typowy kształt, jednakże zdarza się również, że pieczemy ją na blasze prostokątnej. Najczęściej wybierane są jednak klasyczne formy do babki.

Do podstawowego arsenału kuchennego, który sprawdzi się do przyrządzania pysznej, puszystej babki, należą standardowe formy, wykonane z blachy ocynowanej. Są one bardzo podobne do form na wzór tych zapamiętanych z dziecięcych lat, jakich używały nasze babcie. Przyzwalają na pomyślny wypiek standardowych babek, lecz nie są godne polecenia do wykonywania wersji np. z dodatkiem owoców, albowiem źle reagują w kontakcie z kwaśnymi substancjami. Znane są też banalne do mycia formy do babki (więcej na ze stali węglowej. Nieraz decydujemy się na wypiek kształtnej babki z standardowym kominem, który umożliwi forma do babki z tuleją. Walcowata tuleja usprawnia dystrybucję ciepła wewnątrz formy, dzięki czemu ciasto szybciej i równo się wypiecze. Formy z tuleją przypadną, więc do gustu zwłaszcza tym, którzy boją się, że w trakcie pieczenia może powstać zakalec. Gwarancję odpowiedniego stopnia wypieczenia bez obaw o przypalenie dają formy z powłoką nieprzywieralną (np. typu Goldflon lub teflon). Bezpieczne i funkcjonalne okazują się także formy do pieczenia babki z powłoką ceramiczną (tu szczególnie polecane są wysokojakościowe produkty renomowanej włoskiej firmy Guardini).

Świeżym rozwiązaniem, które wyjątkowo dobrze spisuje się przy wypieku ciasta babkowego, są formy silikonowe (zerknij na formy silikonowe) do babki. Dzięki plastyczności i sprężystości silikonu, pozwalają one na bardzo łatwe i komfortowe wyjęcie gotowego ciasta, bez ryzyka utraty jego ślicznego kształtu. Forma utworzona z silikonu nadaje się do użytku nawet w zamrażarce, dlatego też pozwoli nam też na przygotowanie mrożonego deseru w formie babki. W obszernej ofercie form na babkę, dostępnej w sklepie internetowym odnaleźć można również wymyślne formy silikonowe na babkę z oryginalnymi wzorkami i tłoczeniami. Pięknie ozdobiona barwnym lukrem albo czekoladową polewą babka z kwiatowym motywem zachwyci wszystkich gości i pomoże zasłużyć na określenie mistrza lub mistrzyni wypieków.

Nie wszyscy miłośnicy słodkości lubią piec, nie oznacza to jednakże, że nie mogą osobiście przyrządzić smakowitej babki. Pomoże im w tym forma do babki gotowanej, której nie używa się w piekarniku, lecz na kuchenkach. Pozwala ona na utworzenie widowiskowej, najczęściej odrobinę wyższej babki, którą zajadać się będzie cała familia. Napełnioną gotową masą babkową formę szczelnie się zamyka, kładzie w garnku z gorącą wodą i… gotuje! Samodzielnie stworzona i ozdobiona babka gotowana oczaruje tak samo, jak niejedna babka pieczona.