Uniwersalność serwisów obiadowych

Posted on 26/07/2019 7:24am

Jeszcze parę lat temu słynnym upominkiem weselnym wręczanym młodemu małżeństwu były serwisy obiadowe. Klasa złączona z użytecznością to klarowny walor tego podarunku. Niektórym małżeństwom udaje się zachować podarowane serwisy obiadowe w niemal nieuszkodzonym stanie przez kilkadziesiąt lat.

fondue
Source: www.garneczki.pl
Serwisy kawowe – niezbędne w każdym domuPopularność serwisów obiadowych trochę przybladła. Prawdopodobnie dlatego, iż coraz mniej osób przyrządza potrawy we własnym domu. W tej chwili prym wiodą jednak takie naczynia jak talerze szklane, garnki do gotowania na parze, czy sokowniki. Warto zastanowić się jeszcze nad serwisami kawowymi. Wiele osób z zapałem pija czarny napój, zaś to odosobniony widok na naszych stołach. Jednakże znawcy kawy wskazują, iż smak owego napoju zależy również od naczynia, w którym był on przyrządzony. Nie do przecenienia jest także metoda przygotowania. Tutaj królują ekspresy i kafetiery.

Kafetiery – szybka kawa w przednim styluKafetiery to niewielkie przyrządy do zaparzania kawy. Choć wykonane są z rozmaitych materiałów, czasem niezmiernie kosztownych, przeważnie nabywane są te z aluminium. Choć w rodzimych kuchniach panuje szkło (czego przykładem są wszechobecne talerze szklane) nie wymyślono jeszcze kafetery (bardzo fajna rzecz do kuchni na tej stronie) skonstruowanej z tego tworzywa. Kafetiery parzą mniejszą ilość kaw, niż ekspresy. Są jednakże niezmiernie przydatne i mimo trochę historycznego stylu, wyśmienicie prezentują się w nowoczesnej kuchni.

Sokowniki i parowary– moda na zdrowieOdkąd panuje trend zdrowego odżywiania jak również dbania o kondycję modne stały się sokowniki i garnki do gotowania na parze. W sokownikach można przygotowywać soki zarówno z owoców, jak i jarzyn. Można też gotować w nich na parze. Nie działa to jednakże w obie strony. Garnki do gotowania na parze (więcej: garnki do gotowania na parze na służą tylko do tego, do czego nawiązuje ich nazwa. Można jednak na nich przygotować dokładnie wszystko – od warzyw poczynając, na rybach kończąc.



Author: k.s.
Source: Garneczki